Het herfstseizoen is (bijna) aangebroken en bierliefhebbers wachten op de terugkeer van hun favoriete herfst seizoensgebonden bieren. De beste herfstbieren van 2022. Pompoen, esdoorn, gember en andere herfstsmaken vinden in deze tijd van het jaar overal hun weg naar de bierliefhebbers. Geen fan van pompoenbieren? Dat is niet erg. Pompoenen zijn niet de enige ster van de herfstoogst.

Het einde van de zomer markeert het begin van het hop plukseizoen wanneer vers geoogste hop onmiddellijk wordt gebrouwen in geurige, volmondige bieren. Van Oktoberfestbieren tot seizoensgebonden stouts, we hebben een lijst gemaakt van de 8 beste herfstbieren om in 2022 te proberen.

BierPraat BG

Harde Ciders

Bierpuristen hebben vaak sterke gevoelens over harde cider. Nee, het is geen bier, maar het is wel een slimme keuze om in de herfst een keertje te proberen. Door een alternatief te bieden voor de hoppige, moutige smaken van bier, heb je een optie voor iedereen. Veel harde ciders zijn ook glutenvrij, maar controleer voor de zekerheid het etiket.

Het is een misvatting dat alle harde ciders zoet zijn. Er zijn eigenlijk verschillende stijlen cider met verschillende gradaties van zoetheid. Droge cider bijvoorbeeld bevat heel weinig suiker en kan vergeleken worden met een droge, zure wijn. Er zijn ook stille ciderversies die geen koolzuur bevatten, zodat je er rustig van kunt nippen.

Diversen soorten bier - welke is de beste voor in de herfst 2022?

Oktoberfest Bier

Oktoberfestbieren hebben een evolutie doorgemaakt sinds het eerste Oktoberfest in 1810 werd gehouden. Ooit waren alle Oktoberfestbieren een amberkleurig pilsbier genaamd marzen (spreek uit als mare-tsen). Deze bieren werden in maart gebrouwen en opgeslagen tot september of oktober, net op tijd voor het Oktoberfest. Het marzenbier dat toen werd geserveerd, had een hoger alcoholgehalte. Hierdoor het tijdens de zomermaanden niet bedierf. Na verloop van tijd veranderden de zes brouwerijen die de eer hadden op het Oktoberfest te serveren, hun bier van een traditioneel marzenbier in een lichter lagerbier.

Amerikaanse Oktoberfestbieren zijn vandaag minder “marzen”, maar het traditionele Oktoberfestbier dat in München wordt geproduceerd, is een bleke, knapperige lager. Beide stijlen zijn heerlijk op hun eigen recht, maar als je op zoek bent naar het traditionele Beierse bier van het Oktoberfest, kies dan een Oktoberfestbier van een van deze zes brouwerijen – Paulaner, Hacker-Pschorr-Brau, Augustiner-Brau, Spatenbrau, Lowenbrau, of Hofbrau-Munchen.

Amber Ale

Amber ale is een biertype met een roodachtige kleur die varieert van licht koper tot donker amber. Deze stijl is ontstaan in de Pacific Northwest en Californië in de jaren 1980, maar is ook populair geworden in Europa en Australië. Amber ales, ook wel red ale genoemd, zijn een soort pale ale gebrouwen met speciale moutsoorten.

American red ale bevat Amerikaanse hop, maar onderscheidt zich van andere pale ales door de zoete smaak van de mouten die bij het brouwproces worden gebruikt. Crystal mouten, genoemd naar de gekristalliseerde suikers die ze bevatten, zijn verantwoordelijk voor de amberkleur en de karamel smaken waar deze bierstijl bekend om staat.

Een voorbeeld van een ALE

Amber ale is een biertype met een roodachtige kleur die varieert van licht koper tot donker amber. Deze stijl is ontstaan in de Pacific Northwest en Californië in de jaren 1980, maar is ook populair geworden in Europa en Australië. Amber ales, ook wel red ale genoemd, zijn een soort pale ale gebrouwen met speciale moutsoorten.

Pompoen Bier

Vanaf 1 september begint de overheersing van pompoenen en die eindigt pas echt wanneer de winter voorbij is. Pompoenbier is een populair onderdeel van deze trend, en hoewel niet elke bierliefhebber aan boord is, moet je ten minste één pompoenkruidenbierstijl aanbieden voor degenen die er niet genoeg van kunnen krijgen.

Net als pumpkin spice, pompoen bieren bevatten soms pompoen. De pompoensmaak waar velen rond deze tijd van het jaar naar beginnen te verlangen, komt minder van de pompoen zelf, maar meer van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en gember. Pompoenbieren en yamsbieren bevatten een mengeling van de herfstspecerijen die fans van het seizoen associëren met pompoenspecerijen.

Porters

Wanneer de herfst zijn intrede doet, worden lichte zomerbieren aan de kant geschoven ten voordele van donkerdere en meer vullende opties. Porters zijn ale van hoge gisting gemaakt met gemoute gerst, waardoor ze een donkerbruine kleur en een zachte zoetheid van de suiker in de mout. Deze bieren staan bekend om hun chocolade- of karamelachtige smaak.

Porters werden voor het eerst gebrouwen in Engeland in de jaren 1700. Aangenomen wordt dat de naam “porter” afkomstig is van de straatportiers, mannen die allerlei werkklusjes uitvoerden. Porterbieren waren meer vullend dan andere bieren en vormden een bron van broodnodige calorieën voor de hardwerkende mannen.

Stout

Stouts zijn een ander populair donker bier met een rijke smaak en een ABV dat u zal opwarmen op frisse herfstdagen in de biertuin. Deze bieren zijn geëvolueerd van de porter stijl en hebben de neiging om meer een koffie-smaak en vollere body te hebben.

Stouts en porters lijken erg op elkaar, en veel brouwers vervagen tegenwoordig de grenzen tussen de twee. Het enige kenmerk dat gewoonlijk wordt gebruikt om stouts van elkaar te onderscheiden, is het gebruik van geroosterde, ongemoute gerst, waardoor stouts een donkerder, rokerig smaakprofiel hebben met minder zoetheid dan porters.

Nat hopbier

Het meeste bier wordt gemaakt met hop die geoogst en gedroogd is. Nat hopbier wordt gemaakt met hop die vers geoogst is en nog vol vocht zit. Dit bier is echt seizoensgebonden omdat de oogst maar één keer per jaar komt, rond eind augustus, en de natte hop binnen 24 uur na het plukken moet worden gebruikt.

Verse hop levert een bier op met aardse toetsen, een uitgesproken citrusaroma en een bloemig aroma. Het contrast tussen natte hop en gedroogde hop kan vergeleken worden met het verschil tussen verse kruiden en gedroogde kruiden. Vele bieren met natte hop worden enkel op vat aangeboden omdat ze het best vers gedronken worden.

Grote IPA’s

De frisse ales van de zomer worden nu vervangen door sterkere IPA’s met gedurfde, hoppige smaken. Deze grote, intense bieren hebben meestal een alcoholpercentage tussen 8% en 10%, wat soms dubbel zoveel is als een zomers session ale. Herfstbieren met een hoge ABV zijn perfect om in je favoriete bar te gaan zitten terwijl je een wedstrijd kijkt of van een maaltijd geniet. Ze zijn bedoeld om van te genieten, en ze passen veel beter bij de zware maaltijden waar we naar hunkeren als het weer koeler wordt.