Site pictogram BierPraat

Koken met bier, wat kook jij?

Koken met bier, bier kan in veel verschillende recepten worden gebruikt.

Het is een geweldig ingrediënt om te gebruiken bij het koken. Met zijn brede scala aan smaken kan het worden gebruikt om de smaak van een gerecht te versterken of om een geheel nieuwe smaak toe te voegen. Bier kan ook worden gebruikt als ingrediënt in baksels en desserts.

Koken met bier is de laatste jaren populairder geworden, omdat mensen alle verschillende manieren hebben ontdekt waarop bier hun kookervaring kan verbeteren en hun eten beter kan laten smaken. Bier is niet alleen meer om te drinken! De stikstof in bier reageert met de suikers om alcohol te creëren, wat voor veel smaak zorgt.

Hier volgen enkele recepten voor koken met bier die tijdens het herfstseizoen kunnen worden gebruikt:

Een gerecht waarin bier centraal staat, zijn zijn gestoofde “short ribs”, waar ambachtelijk pils in Amerikaanse stijl wordt gecombineerd met plakkerige stroop, ketchup en mosterd om een zalvende marinade te creëren voor een heerlijk stuk mals rundvlees.

Koken met bier : Bier in je dessert!

Bier kan ook worden gebruikt in desserts en cocktails. Het meest voorkomende gebruik voor bier in een dessert is in cakebeslag. Wanneer het wordt gemengd met bloem, eieren en suiker, ontstaat er een rijke cake die vochtig en smaakvol is.

Bier is de perfecte drank om op een feestje te serveren, maar hoe verrast zal iedereen zijn als je het verwerkt in een heerlijke stoofschotel met een bijpassend dessert? En natuurlijk om het af te maken een perfect biertje wat je er bij kan drinken?

Wat ga jij koken met bier?

Koken met bier kan soms een beetje lastig zijn. Voordat we ingaan op de tips en trucs, moet je weten dat er veel verschillende soorten bieren zijn met hun eigen smaakprofielen. Als je iets lichts en knapperigs wilt, probeer dan een pale ale of pils voor je kook-basis. Of als je iets fruitigs en tropisch wilt, kan dat natuurlijk ook.

Het maakt niet uit met welke bieren je besluit te experimenteren. En bier in je baksels, is niet per se een slechte zaak, zelfs als je gezondheidsbewust bent. Studies tonen aan dat de hop in bier bloedstolsels kan voorkomen en cholesterol kan verlagen, terwijl de gerst in bier kankerbestrijdende flavonoïden bevat. Dus ga je gang en sla een sixpack in en duik in deze tips die je zullen helpen koken met bier als een pro.

Recept: Pompoenbiersoep

  1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden met een lepel. Snijd de pompoen in stukken van 3 cm.
  2. Verhit 2 eetlepels van de olie in een hoge pan en bak de ui, knoflook en selderij 3 minuten. Voeg de pompoen toe en bak een paar minuten mee.
  3. Schenk het bier en de bouillon in de pan en voeg de takjes tijm en laurier toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Verwijder de takjes tijm en het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer.
  4. Schenk de soep in kommen en roer er een flinke lepel crème fraîche door. Druppel er de rest van de olie over en bestrooi met verse tijmblaadjes en peper uit de molen.

Ingrediëntenlijst Pompoenbiersoep

Voor 4-6 personen

  • 1 flespompoen (à 1 kilo)
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 uien, gesnipperd 
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el koolzaadolie 
  • 1 flesje bockbier (Breugem Bock) 
  • 0,7 l groentebouillon 
  • 5 g verse tijm 
  • 1 laurierblaadje
  • 50 ml crème fraîche 
  • 1 el koolzaadolie

Dit recept komt van foodandfriends.nl!

Recept: Uienringen in bierbeslag

  1. Zet een pan met olie op het vuur en verhit de olie tot 180 graden.
  2. Verwijder de schil van de uien en snijd deze in grote ringen van ongeveer een halve centimeter dik.
  3. Klop het eitje los in een grote kom. Voeg hier het bier aan toe en klop alles tot een luchtig mengsel. Meng vervolgens beetje bij beetje de bloem met het ei-bier beslag. Roer alles goed met elkaar, zodat er een glad beslag ontstaat. Strooi dan de kruiden door het beslag om het op smaak te brengen.
  4. Haal nu de ringen één voor één door het beslag en leg ze daarna direct in de hete olie. Frituur de uienringen, totdat ze mooi goudbruin worden. Vaak gebeurt dit binnen 3 minuten. Plaats niet teveel ringen tegelijk in de pan. Zodra ze klaar zijn en mooi goudbruin, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op een bordje met servetten.
  5. Meng de mayonaise en sweet chilisaus met elkaar en serveer deze dipsaus bij de gefrituurde uienringen.

Ingrediëntenlijst Uienringen

Voor 20 porties

Bierbeslag

  • 2 Uien  
  • 150 gram Bloem  
  • 250 milliliter Bier  Bruin (Leffe)
  • 1 Ei  
  • 1 theelepel Zout  
  • 1 theelepel Zwarte peper  
  • 1 theelepel Knoflookpoeder  
  • 1 theelepel Gerookte Paprikapoeder  

Dipsaus

  • 2 eetlepels Mayonaise  
  • 1 eetlepel Sweet Chilisaus  

Dit recept komt van dekokendezussen.nl

Recept: Bier- en kaasdip

  1. Maak en roux door de boter te smelten in een skillet of diepe vuurvaste sauspan en hierin de bloem te bakken gedurende één minuut. Giet voorzichtig de melk erbij al roerend zodat de klontjes bloem oplossen in de melk.
  2. Voeg het bier toe en laat inkoken op een middelhoog vuur tot de roux mooi indikt.
  3. Plaats een heat deflector in de BBQ en voeg vervolgens de vers geraspte kaas toe. Laat zachtjes smelten met het deksel van de BBQ dicht gedurende een drietal minuten. Indien te lang verhit kan de kaas beginnen korrelen.
  4. Breng op smaak met de mosterd, limoensap, bbq rub. Proeven is the key!
  5. Werk het geheel af met verse koriander en stukjes chilipeper.

Ingrediëntenlijst Bierdip

Voor 4 personen

  • 50 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 50 ml bier Ik gebruikte een blonde Brugse zot
  • 2 tl BBQ rub naar keuze (zelf maken? Lees de post gelinkt in de instructies)
  • 100 gr vers geraspte cheddar kaas
  • 100 gr oud Brugge kaas
  • 2 tl mosterd
  • limoensap naar smaak
  • peper en zout naar smaak

Dit recept komt van thebbqbastard.com

Recept: Biermarinade

  1. Doe voor de marinade de olijfolie, knoflook, citroensap, basilicum, oregano, tijm, zout en peper in een kommetje en roer goed.
  2. Doe de helft van de marinade in een luchtdicht bakje en doe hier 120 milliliter van het bier bij. Plaats daarna in de koelkast.
  3. Meng de rest van de marinade met de rest van het bier. Doe de kipfilets in een hersluitbare plastic zak. Schenk hier de marinade bij. Sluit de zak en zorg dat je zoveel mogelijk van de lucht uit de zak knijpt. Schud de zak daarna een paar keer om te zorgen dat de kipfilets zijn bedekt met de marinade. Laat de kip daarna minstens 3 uur in de koelkast op smaak komen.
  4. Haal de kip een halfuur voordat je het gaat grillen uit de koelkast.
  5. Verwarm een grillpan (of een barbecue) en grill de kip tot hij van kleur verandert. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 minuten.
  6. Draai de kip en verdeel de apart gezette marinade over de gekookte kant van de kip. Grill de kip daarna tot deze gaar is.

Ingrediëntenlijst Biermarinade

Voor 4-6 personen

  • 340 milliliter donkere bier
  • 60 milliliter extra vierge olijfolie
  • 6 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 60 milliliter citroensap
  • 3 theelepels gedroogde basilicum
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm 
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 kilo kipfilets

Dit recept komt van kookfans.nl

Recept: Chocolade biercake

  1. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Zeef het bloem, bakpoeder en zout. Smelt de chocolade au bain marie (of in een pannetje op een laag vuur).
  2. Klop de boter en suiker romig en voeg dan de eidooiers toe. Als dit geheel is opgenomen voeg je het bloemmengsel toe.
  3. Voeg de gesmolten chocolade toe, mix tot dit is opgenomen en voeg dan ook het bier toe. Als laatst meng je de geklopte eiwitten door het beslag
  4. Giet het beslag in een bebloemde cakevorm en bak in 60-70 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar (tot de prikker er droog uitkomt).

Ingrediëntenlijst biercake

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram suiker
  • 2 eieren
  • 340 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 140 gram pure chocolade
  • 180 gram bier
  • snuf zout

Dit recept komt van laurasbakery.nl

Zoals je ziet, koken met bier is leuk

Zoals je ziet, is koken met bier leuk. Ik bedoel, wat is er niet dol op koken met een heerlijk drankje? Het is niet alleen de smaak; het is ook de geur. De geur van je eten dat in bier wordt gekookt, zal je het water in de mond doen lopen en je maag doen grommen.

Wil je een eenvoudige basis? Pak gewoon een grote pan en vul deze met wat olie. Voeg wat zout, peper en knoflookpoeder toe als je van die smaken houdt. Giet er dan een fles bier in (of meer als je wilt) en breng het op hoog vuur aan de kook op de kookplaat. Als het begint te koken, voeg je je vlees (of groenten of wat dan ook) toe en laat je ze 10 minuten koken. Een heerlijke simpele basis!

Welk recept maak jij?

Mobiele versie afsluiten