Blonde bieren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Deze lichtgekleurde en verfrissende bieren zijn de perfecte dorstlesser voor elke gelegenheid. Of je nu op zoek bent naar een lekker drankje voor een zomerse barbecue of een gezellig avondje in de kroeg, een blond biertje past altijd. In deze blog neem ik je mee in de wereld van blonde bieren, van de oorsprong tot de beste brouwerijen in Nederland.

De oorsprong van blonde bieren

De oorsprong van blonde bieren ligt in België, waar de brouwers al eeuwenlang experimenteren met verschillende bierstijlen. Blond bier is een relatief jonge stijl, die ontstaan is als alternatief voor de traditionele donkere bieren. Het kenmerkende van blonde bieren is de lichte kleur en het frisse karakter. Vaak hebben ze een lichtzoete smaak met fruitige tonen, maar er zijn ook varianten met een lichte bitterheid.Proost op blonde bieren: de perfecte dorstlesser voor elke gelegenheid!

Blonde bieren in Nederland

In Nederland zijn er talloze brouwerijen die blonde bieren op de markt brengen. Een van de bekendste is natuurlijk de Belgische brouwerij Duvel Moortgat, die wereldwijd bekend staat om zijn Duvel. Dit blonde bier wordt gekenmerkt door zijn hoge alcoholpercentage en volle smaak. Maar ook Nederlandse brouwerijen hebben prachtige blonde bieren in hun assortiment.

Een van de meest geliefde blonde bieren in Nederland is de La Trappe Blond, gebrouwen door de Trappisten van Abdij Koningshoeven. Dit bier heeft een lichtfruitige smaak met een aangename bitterheid. Een andere aanrader is de Texels Skuumkoppe, een blond tarwebier met een verfrissende smaak. En voor de liefhebbers van een wat hoger alcoholpercentage is er de Emelisse Blond, een blond bier met een krachtige smaak en een alcoholpercentage van 8%.

Blonde bieren voor elke gelegenheid

Blonde bieren zijn veelzijdig en passen bij verschillende gelegenheden. Voor een zomerse dag in de tuin is een licht en verfrissend blond biertje ideaal. Het lage alcoholpercentage zorgt ervoor dat je er meerdere van kunt drinken zonder snel aangeschoten te raken. Daarnaast zijn blonde bieren ook prima te combineren met verschillende gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens een La Trappe Blond bij een salade met geitenkaas, of een Texels Skuumkoppe bij een stukje gerookte zalm.

Engeland, het land van de Queen, de dubbeldekbussen en de scones met clotted cream. Maar ook het land van de gezellige pubs en het heerlijke bier. In deze blog neem ik je mee naar Engeland, een land vol tradities en gezelligheid. Ontdek de beste pubs, de mooiste brouwerijen en natuurlijk het bekende Engelse bier.

De Engelse pubcultuur

De Engelse pubcultuur is wereldberoemd en staat bekend om zijn gezelligheid en warme sfeer. In de pubs kun je genieten van een breed scala aan bieren, van traditionele ales tot moderne craft beers. Een van de bekendste Engelse bieren is de Pale Ale, een licht en hoppig bier dat perfect past bij een gezellige avond in de pub. Maar ook de Stout, een donker en vol bier, is populair in Engeland.

De beste brouwerijen in Engeland

Engeland heeft een rijke biercultuur en herbergt talloze brouwerijen. Een van de bekendste is de brouwerij Fuller’s, gevestigd in Londen. Deze brouwerij bestaat al sinds 1845 en staat bekend om zijn traditionele bieren, zoals de London Pride en de ESB. Ook de brouwerij Thornbridge, gelegen in het prachtige Peak District, is een absolute aanrader. Hier worden ambachtelijke bieren gebrouwen met een moderne twist.

Daarnaast zijn er ook veel kleinere brouwerijen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Magic Rock Brewery in Huddersfield, waar je kunt genieten van een breed assortiment aan smaakvolle en vernieuwende bieren. Of breng een bezoek aan de Buxton Brewery in Derbyshire, waar je wordt verrast door de creatieve en uitdagende bieren.

Oktoberfest: een bierfeest vol traditie en gez