Welkom in een wereld waar vakmanschap, geschiedenis en smaak elkaar ontmoeten. We hebben het hier over de fascinerende wereld van abdijbier, en in het bijzonder de Dubbel. Deze donkere, rijke bierstijl heeft een lange geschiedenis en een complexe smaak, die we in deze blog samen gaan ontdekken.

Wat is een Dubbel?

Een Dubbel is een bierstijl die zijn oorsprong vindt in de Belgische abdijbrouwerijen. De term ‘dubbel’ wordt vaak gebruikt om een medium tot sterk bier aan te duiden, meestal donker van kleur en met een rijke, moutige smaak. De alcoholpercentages liggen meestal tussen de 6 en 7,6 procent.

De naam ‘dubbel’ komt vermoedelijk van de methode om het bier te classificeren op basis van de hoeveelheid grondstoffen die in het brouwproces worden gebruikt. Een dubbel gebruikt over het algemeen ongeveer twee keer zoveel grondstoffen als een ‘enkel’ bier.

De Geschiedenis van de Dubbel

De geschiedenis van de Dubbel gaat terug tot de middeleeuwen, toen monniken in abdijen begonnen met het brouwen van bier. Hoewel de precieze oorsprong van de term ‘dubbel’ niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat het voor het eerst werd gebruikt in de 19e eeuw door de Trappistenabdij van Westmalle om hun sterkere bier aan te duiden.

Het bier dat tegenwoordig bekend staat als Westmalle Dubbel werd voor het eerst gebrouwen in 1856 en sindsdien is de stijl populair geworden bij bierliefhebbers over de hele wereld.

De Smaak van een Dubbel

Een Dubbel is een complex bier met een rijke mix van smaken. Het heeft meestal een sterke moutige basis, met tonen van karamel, toffee en chocolade. Daarnaast zijn er vaak fruitige tonen te ontdekken, zoals donker fruit, rozijnen en pruimen.

De smaak van een Dubbel is ook vaak enigszins zoet, maar dit wordt meestal in evenwicht gehouden door een lichte bitterheid. Het mondgevoel is meestal medium tot vol, met een zachte carbonatie.

Genieten van een Dubbel

Een Dubbel is een uitstekend bier om rustig van te genieten, bij voorkeur geserveerd in een traditioneel bierglas dat de aroma’s en smaken goed tot hun recht laat komen. Het is ook een geweldig bier om te combineren met eten. De rijke, moutige smaken gaan bijvoorbeeld goed samen met geroosterd vlees, stoofschotels en sterke kazen.

Daarnaast is een Dubbel ook een uitstekende keuze voor bier- en kaasproeverijen, aangezien de complexe smaken van het bier goed kunnen combineren met een verscheidenheid aan kazen.

Slotwoord

Hopelijk heeft deze duik in de wereld van de Dubbel je interesse gewekt in deze bijzondere bierstijl. De rijke geschiedenis, de complexe smaken en de verbinding met de traditie van het abdijbier maken de Dubbel tot een unieke bierervaring. Dus de volgende keer dat je een flesje Dubbel ziet, aarzel dan niet om het te proberen en te genieten van een stukje biergeschiedenis. Proost!De Kunst van Abdijbier: Een Duik in de Wereld van de Dubbel