De geschiedenis van het Oktoberfest is een beetje ingewikkeld. De viering van het Oktoberfest zou zijn begonnen in 1810, toen de Beierse koning Ludwig I trouwde met prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. De burgers van München werden uitgenodigd om de festiviteiten bij te wonen en ze kregen voor het eerst bier.

Dit festival vindt zijn oorsprong in de Duitse traditie genaamd Wiesn, die elk jaar op 12 oktober werd gehouden en gepaard ging met paardenraces. Pas later werd het een jaarlijks terugkerend evenement, dit jaar van 17 september tot en met 3 oktober. Het festival trekt jaarlijks ongeveer zes miljoen bezoekers naar München en is een belangrijke toeristische attractie, met meer dan 5.000 biertenten die traditioneel Beiers eten en drinken!

De beste bieren in de herfst van 2022

Oktoberfest in Duitsland vieren?

Het grootste bierfestival ter wereld vindt plaats in München, Duitsland. Oktoberfest wordt 16 dagen gevierd en vindt plaats op de Theresienwiese, waar zes grote tenten staan die elk plaats bieden aan 10.000 mensen. Er zijn ook kleinere tenten die eten en drinken serveren. De tenten zijn versierd met kleurrijke spandoeken en felle lichten.

Het festival is voor iedereen toegankelijk en bezoekers kunnen genieten van traditionele Duitse- en internationale gerechten. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan een van de vele musea in München. Natuurlijk kun je ook in veel andere Duitse plaatsen terecht voor een goed Oktoberfest.

Het Oktoberfest is ’s werelds grootste festival en er zijn ook te vinden in een aantal steden buiten München. Plaatsen zoals Hannover of Keulen hebben hun eigen Oktoberfesten. In Düsseldorf vind je het op een na grootste festival! Het is zeker de moeite waard om een van de andere steden te bezoeken, maar als je de kans krijgt om naar München te gaan kun je dat het beste doen.

Ook in Nederland zijn we gek op een goed Oktoberfest

Nederland zou Nederland niet zijn als wij een goed feest overslaan. Laat staan een goed feest met bier en goed eten! Overal in het land kun je feesten vinden, die qua gezelligheid zeker niet onder doen voor een Duits feest!

Wil jij lekker genieten van Duits bier, Duits eten en Duitse muziek? Dan mag je een Oktoberfest niet missen. Een van de grootste oktoberfeesten in Nederland is die in de IJsselhallen in Zwolle, dit jaar op 30 september.

Welke kleding doe je aan tijdens een Oktoberfest?

Welke kleding jij aandoet tijdens een Oktoberfest is belangrijk. Veel feesten hebben een deurbeleid waarbij je zonder de traditionele kleding niet binnen komt. En terecht natuurlijk, als dame hoor je nu eenmaal in een Dirndl te gaan, en als man ontkom je er niet aan om de lederhosen uit het vet te halen!

De Dirndl, ken je vast wel!

Ja, natuurlijk ken je de beelden die elk jaar weer over de wereld gaan. Korte jurkjes, in traditionele Duitse klederdracht. Misschien met witte kousen, misschien zonder, maar altijd met een goed gevormd decolleté. Wist je dat die jurkjes dus Dirndl heten? Weer wat geleerd.

Wist je ook dat de veterknoop een belangrijk onderdeel is van de beleving? Draagt een dame de knoop (Schleife) aan de rechterkant? Dan is ze getrouwd of verloofd. Draagt de dame de knoop links? Dan is ze vrijgezel. De knoop aan de voorkant? Dan is de dame in kwestie maagd. Een knoop aan de achterkant geeft aan dat de vrouw weduwe is.

Dirndl, het traditionele Duitse jurkje

De naam Lederhosen is meer bekend

Lederhosen. Letterlijk Leren Broek. En dat is het, meer niet, een leren broek met korte pijpen, in de vorm van een tuinbroek met een overhemd. Lederhosen werd door de laagste rangen van het volk gedragen, makkelijk en goed schoon te houden. Later heeft de adel de lederhosen overgenomen en ook in Koningshuizen zijn ze deze broeken gaan dragen.

Welke bieren drink je tijdens een Oktoberfest?

We schreven er al kort over, bieren tijdens het Oktoberfest. Traditioneel wordt er tijdens het Oktoberfest bier geschonken uit 6 brouwerijen uit de omgeving van München zelf. Dit bier voldoet aan strenge eisen die Oktoberfest-bier heeft, sterker het is beschreven in een wet waaruit het bier mag bestaan. Hop, gerst en water zijn de enige drie ingrediënten. De zes brouwerijen zijn, in alfabetische volgorde, Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Spatenbräu en Staatliches Hofbräu-München.

Maar met zes brouwerijen betekent het niet dat je maar een paar biertjes op tafel kunt toveren, bier tijdens Oktoberfest variëren van Wit tot Zwart. Natuurlijk zijn de Duitse Dunkles Weissbier en Doppelbock van de partij! De alcohol percentages variëren tot 7,6% in de vorm van Löwenbräu Triumphator, dit is het zwaarste biertje wat je tegen zult komen.

Welk bier drink je tijdens het Oktoberfest

Wat eet je traditioneel tijdens een Oktoberfest?

Tijdens het bierdrinken is het belangrijk dat je blijft eten, ook daar weten ze in Duitsland wel raad mee! Als je aan Duits eten denkt, denk je aan Wurst. Voor ieder is er wel een wurst te vinden die je lekker vindt er zijn meer dan 1400 soorten! Bloedworst, maar ook plakken worst. Daarnaast kun je lekker aan het kippenvlees gaan, de zogenaamde Hähnchen! Als snack, maar natuurlijk ook gewoon heerlijk als avondeten!

Voor de echte Bourgondiër is er meer dan genoeg te eten tijdens een oktoberfeest. Heb jij wel eens Schweinshaxe gegeten? Dagen lang marineren, een paar uur roosteren en zeer de moeite waard. Een ander Duits gerecht is de Pretzel, de herkenbare krakeling die goed samen gaat met bier en Wurst! Natuurlijk mogen de zuurkool, aardappelen, spek en uit niet ontbreken! Je kunt zoveel eten tijdens een Oktoberfest!

Het eten tijdens Oktoberfest is een feest opzich!

Oktoberfest 2022! Wij hebben er zin in!

Sowieso zijn wij klaar voor om Oktoberfest 2022 te vieren! Wij hebben er zin in, jij ook?